Договаряме износ на агнета за Хърватия 29.04 | 13:16

Хърватите познават вкуса на българските агнета, но през годините връзките между двете страни са прекъснати

От Георги Георгиев

Хърватските потребители може отново да имат възможността да опитат вкуса на българското агнешко месо. Двама представители на Национална овцевъдна асоциация ще присъстват при визитата на Пламен Орешарски в Хърватия, където ще обсъждат възможностите за износ на агнета към бившата югорепублика.

Това съобщи Бисер Чилингиров, председател на Национална овцевъдна асоциаци, цитиран от "Фокус".

"Програмата ще бъде стегната, така че дано набелязаните цели бъдат изпълнени. Хърватия има опит в износа на български агнета – познават вкуса на родното агнешко. През годините износа беше намален, нишката се скъса.

"Това е прецедент. "Целта е именно да преговаряме с хърватски бизнесмени, за да може агнета да се изнасят там. Това е било традиция. Хърватският гражданин е голям консуматор на агнешко месо. Досега сме продавали в Италия и Гърция при тегло на агне от 17 - 25 кг. за 5,00 – 5,50 лв. за килограм, а сега говорим за 5,00 лв. при агне от 35 килограма, което е 175 лв. – много добра цена”, допълни той.

Браншовата организация ще направи всичко възможно, за да има пазар и в тази държава, която традиционно е била износител за България”, коментира Чилингиров.

Той обясни, че са се водили преговори и с Турция, но поради стойността на турската лира, цената на нашето агнешко за тях е била висока.

"Нормално е всеки търговец да иска по-висока цена, но животновъда трябва да я определя ане купувача”, каза още Бисер Чилингиров.

Водещи

Най-четени