Доставките на природен газ под въпрос заради блокирани пари на "Булгаргаз" в КТБ 28.11 | 10:50

В същото време банките у нас отказват заем на компанията

От iNews.bg

Следващата доставка на природен газ за България е под въпрос. Причината е, че все още не се знае дали "Булгаргаз" ще успее да събере необходимите пари, за да се разплати с доставчика "Газпром". В същото време дружеството е в много тежко финансово състояние заради блокирани 90 на сто от средствата му в Корпоративна търговска банка (КТБ).

От друга страна банките в България за втори път отказват да отпуснат заем на газовия доставчик. Преди месец от компанията са открили обществена поръчка на стойност 140 млн. лв. Информация в Агенцията по обществени поръчки обаче показва, че тя е била прекратена, вероятно заради липса на средства.

От "Булгаргаз" обявиха друга обществена поръчка на стойност 90 млн. лв. през юни, но и тогава не получиха финансиране от никоя финансова институция, припомня БНР.

За затрудненото финансово състояние на газовия доставчик преди време алармира служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Тогава той посочи, че един от основните приоритети на новото правителство трябва да е осигуряването на оборотни средства за "Булгаргаз". Тогава Щонов посочи, че газовата фирма има блокирани 55 млн лв. в КТБ. 

В края на септември пък изпълнителният директор на родната газова компания Дафинка Янкова съобщи, че с до 40% на ден са ограничени газовите доставки за България от страна на руската "Газпром”. По нейните думи тогава по-малките количества на ресурса не трябва да окажат влияние на крайните потребители.

Тогава председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков коментира, че проблемът при дружеството остава и то се намира в много трудно финансово състояние. Още тогава той посочи, че "Булгаргаз" не се изплаща на руския гигант "Газпром", а от това следва, че няма гарантирани доставки за идните месеци.

Водещи

Най-четени