Дъждът и студът съсипаха реколтата от ягоди и череши 30.05 | 12:10

Производителите още не знаят какви обезщетения ще получат по компенсаторния механизъм на МЗХ

От Диана Цветкова

Тазгодишната реколта от череши и ягоди е почти изцяло провалена вследствие на изключително студената зима и дъждовете в последните седмици. Това съобщи председателят на Националния съюз на градинарите Слави Трифонов по Bulgariа Оn Air.

Годните за консумация череши са едва 18%, а прогнозите са за щетите за сектора в размер на над 50 милиона лева.

"На много места черешовите дървета бяха поразени от студа през зимата, след това градините бяха ударени от град. Там щетите са 100%", коментира Трифонов.

Допълнителен проблем е, че много малка част от производителите са застраховали черешовите си градини. По думите на Трифонов застраховки имат производителите, които произвеждат само с комерсиална цел.

Съсипана е и реколтата от ягоди, като на места в страната тя е провалена на сто процента. Сериозно са засегнати и дините, и зеленчуковите насаждения, каза пък Мариана Милтенова, член на УС на Националния съюз на градинарите.

По думите ѝ заради проливните дъждове, които се изсипаха в последните дни, производителите нито могат да влязат в градините си, за да пръскат срещу вредители, нито да приберат реколтата.

Същевременно се оказа, че компенсаторният механизъм, разработен от Министерството на земеделието, все още не е предоставен на производителите. Затова и засегнатите производители все още нямат представа какви обезщетения ще получат.

Милтенова подчерта, че ситуацията е изключително неприятна, защото има договори с партньори от чужбина, а сега реколтата е много под очакваните количества.

Друг проблем са ниските изкупни цени, като Мариана Милтенова коментира, че държавата трябва да приложи по-сериозен контрол, така че производителите да бъдат по-малко ощетени.

Водещи

Най-четени