Държавата започва проверки по ТЕЦ-овете 13.01 | 16:59

Ще се търсят причините за проблемите с резервните мощности, може да има и глоби

От iNews.bg

Започват проверки по държавни и частни ТЕЦ-ове. Идеята е да се провери състоянието им и по-конкретно това на резервните им мощности, които спадат към т.нар. студен резерв, който трябва да се активира при кризисни ситуации с голямо потребление на ток като през последната седмица. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова.

"По отношение на студения резерв имаме много сериозни притеснения, защото неговото предназначение е да се активира и да реагира тогава, когато е нужен на системата. Шест са предприятията, които осигуряват студен резерв за българската електроенергийна система. Това са ТЕЦ "Марица" изток - 2, ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Русе", ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград, "Брикел" и "Биовет", обясни Петкова.

Тя припомни, че от тях проблеми през последните дни имаше проблем с ТЕЦ-овете "Бобов дол" и "Русе". При първия причината е в замръзнали въглища и невъзможност да се реагира в максимално бързо време. По отношение на втория – тя е свързана със замръзването на Дунав и невъзможността да бъде охлаждана централата, предаде "Фокус".

"ЕСО ще направи проверка на всеки един от аргументите, поради които не е активиран студеният резерв и ще бъде наложена санкция", каза Петкова. "Това са машини, те аварират, на всеки един производител може да се случи подобно нещо. Опитваме се да влезем в детайлите на аргументите на проблемите им. Независимо от всичко дружествата от държавната енергетика доказаха за пореден път, че са в перфектно състояние и са основният гръбнак на българската енергийна система", коментира още енергийният ни министър.

По думите ѝ в мините е организиран денонощен режим на работа. "Абсолютно всички колеги работят на 100% всички са мобилизирани, така че да подаваме необходимото количество въглища, така че централите от "Маришкия басейн" да функционират напълно", посочи тя. "Следим денонощно състоянието на потреблението и производството на електрическа енергия. В първия възможен момент износът на електрическа енергия ще бъде възстановен. Нека да видим и следващите няколко дни, тъй като се очаква отново понижаване на температурите", отбеляза още министър Петкова.

Най-четени