Държавата ощетена с 38 млн. лв през 2013 г. 29.05 | 12:37

Нарушения в близо една четвърт от обществените поръчки установиха от АДФИ

От Георги Георгиев

Умишленo причинени вреди в размер на над 38 млн. лв. са установили служителите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) през 2013 г., сочат данните от отчета на агенцията, който правителството разгледа на днешното си заседание

По време на инспекциите са възстановени 106 782 лв., за 1 337 653 лв. са съставени 18 акта за начет срещу 28 длъжностни лица, а за останалите вреди са направени предложения за търсене на отговорност по Кодекса на труда или по общия исков ред.

Съставените актове за установяване на административни нарушения са 2886 – 1902 на физически и 984 на юридически лица. По образувани административно-наказателни производства са издадени 1751 наказателни постановления, с които са наложени глоби и имуществени санкции в размер на 4 515 250 лв.

Извършените през 2013 г. от АДФИ финансови инспекции и проверки са 478. След промените в законодателството агенцията прави инспекции и в областта на обществените поръчки – през миналата година са приключени 202 планови финансови инспекции и проверки и 276 извънпланови (въз основа на постъпили сигнали и искания).

Проверени са 2484 процедури за възлагане на обществени поръчки на стойност над 2,5 млрд. лв. В 55% от случаите са установени нарушения. По-голямата част (31%) от тях са свързани с неспазване на принципите на ЗОП за публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация – случаите на сключени договори без проведени процедури за възлагане на обществени поръчки при наличие на основания за това са 522 на стойност 269 156 733 лв.

146 са случаите на възлагането на договори за малки обществени поръчки без събрани три оферти. При 27 обществени поръчки е установено, че възложителите са поставили условия, които дават предимство или необосновано ограничават участието на кандидатите в процедурите; при 38 случая са сключени анекси към договори за обществени поръчки без законови основания за това, с които са изменяни цени, срокове за изпълнение и др.

При 44 случая неоснователно са проведени процедури на договаряне без обявление или договаряне с покана вместо провеждане на открита процедура.

При 599 обществени поръчки (24% от общо проверените) са констатирани нарушения, които имат процедурен характер – неспазване на срокове, неизпращане на информация за публикуване, внасяне и освобождаване на гаранции на кандидатите за участие и за изпълнение на поръчки и др.

При извършените финансови инспекции са установени нарушения на бюджетната и финансовата дисциплина в размер на 113 132 208 лв., за които органите на АДФИ са наложили административно наказателна отговорност. Установените нарушения са на Закона за счетоводството и на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност, при извършването на разходи без да са одобрени средства по бюджетите, използване на целеви субсидии не по предназначение и др.

Водещи

Най-четени