Дянков прогнозира: Растеж навред в Еврозоната 04.01 | 14:23

Тази година нито една държава няма да затъне, смята ексфинансовият министър

От Филипа Тодева

Прогнозите за тази година, за първи път от 5-6 години, са за растеж почти навсякъде в еврозоната, средно с около 1%. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков, цитиран от БНР.

Сега Дянков е научен изследовател съответно като ректор на Руската икономическа школа в Москва и асоцииран преподавател във факултета за държавно управление Кенеди в университета "Харвард”.

Според него най-важното е, че тази година не се очаква да някоя държава да потъне рязко както беше от 2009 до 2013 г - всяка година имаше поне по една държава, която реално фалираше или беше в състояние на банкрут.

"Главно благодарение на икономическия цикъл, не смятам, че е толкова благодарение на някакви особени политики, Европа излиза от кризата. Казвам, че не е на някакви особени политики, защото, макар че икономическото развитие се засилва, остават още доста нерешени въпроси. И фискалният пакт и другото голямо развитие в последните 2 години - банковият съюз, който ще започне някъде в средата на тази година, са положителни развития, но не засягат пряко сегашното положение на европейската икономика. Те помагат в по-дългосрочен план – да не влизаме в други такива тежки финансови кризи в бъдеще. Това, което липсва на ЕС като цяло, е някакъв план за растеж", коментира той.

Дянков защити работата си като финансов министър в България.

"По темата дали трябваше, по време на кризата, да има силна фискална дисциплина и в България, и в Европа, моето мнение продължава да е, че това беше необходимо, защото видяхме в държавите, които нямаха такава силна фискална дисциплина, особено в по-малките, колко бързо може да се стигне до срив. Словения, между другото, е такава държава, където все още нещата изглеждат доста тревожни, Португалия мина по същия път", категоричен бе той.

Най-четени