ЕК иска структурна реформа на големите европейски банки 29.01 | 17:15

Новите правила трябва да ограничат извършването на рискови операции

От Петя Бързилска

Европейската комисия (ЕК) е предложила нови правила, които имат за цел да попречат на най-големите банки да осъществяват рисковата дейност на търгуване с финансови инструменти за собствена сметка, съобщиха от Комисията. С новите правила се предоставят по-големи правомощия на надзорните органи.

Успоредно с това предложение Комисията прие съпътстващи мерки, насочени към повишена прозрачност на някои трансакции в небанковия сектор. Тези мерки трябва да допълнят вече предприетите широкообхватни реформи за укрепване на финансовия сектор в Европейския съюз.

Предложението за структурна реформа на банките в ЕС ще се отнася само до най-големите и най-комплексните банки, които търгуват в значителен мащаб с финансови инструменти.

ЕК иска забрана на търгуването единствено с цел печалба за банката с финансови инструменти и със стоки. Тази дейност е свързана с много рискове, без да принася осезаеми ползи за клиентите на банките или за икономиката като цяло, коментират от ЕК.

От Комисията също така предлагат предоставяне на надзорните органи на правомощието, а в някои случаи — и на задължението да изискват обособяване на друго високорисково търгуване с финансови инструменти в отделни правни субекти в рамките на групата.

Целта е да се избегне рискът банките да заобикалят забраната на някои видове търгуване чрез скрито търгуване за собствена сметка, което би могло да придобие големи размери или спекулативен характер. Според ЕК това евентуално може да постави под заплаха както цялата банка, така и финансовата система в по-широк смисъл.

ЕК предлага правила относно икономическите, юридическите, управленческите и оперативните връзки между обособения субект, занимаващ се с търгуване за собствена сметка и останалите подразделения на банковата група.

Водещи

Най-четени