ЕС дава 7 млрд. евро на PSA Peugeot Citroen 01.08 | 14:00

ЕС се е смилил над боледуващия автопроизводител и е бил доста щедър

От Кремена Бедерева

Европейският съюз (ЕС) даде разрешение френското правителство да отпусне финансови гаранции на PSA Peugeot Citroen. Финансовата помощ отива във финансовото поделение на автомобилния производител Banque PSA Finance.

Според The Wall Street Journal ЕС се е смилил над боледуващия автопроизводител и е благословил оздравяващата програма.

Планът за преструктуриране на компанията предвижда отпускане на държавни гаранции в размер на до 7 млрд. евро (9,28 млрд. долара).

Действащите в Евросъюза правила за конкуренция забраняват отпускането на финансова помощ на компании от страна на правителствата, но в изключителни случаи, при които националните приоритети на страната предвиждат подкрепата на определени стопански субекти, коментира "РИА Новости".

Освен финансовите гаранции, от ЕС обявиха, че дават кредит на доверие за преструктурирането на Peugeot. Европейската Комисия потвърди условията, ограничаващи по-нататъшните действия на "автомобилния лъв" -  компанията ще трябва да редуцира задълженията си, а процентната ставка ще расте според подобряване на ситуацията в компанията.

От Peugeot също ще трябва да се въздържат от крупни придобивания.

Френското правителство обеща помощ на Banque PSA Finance още миналата есен. Какви са загубите на компанията през миналите години, вижте на Insmarket.bg.

Водещи

Най-четени