ЕС предложи на Япония споразумение за свободна търговия 25.03 | 20:47

Според Евросъюза това ще подпомогне Япония при преодоляването на последствията

От Елена Коцева

Страните от Евросъюза предложиха на Япония да сключат споразумение за свободна търговия и израдиха готовност да засилят отношенията с Япония след земетресението и последвалото цунами.

Според Евросъюза това ще подпомогне Япония при преодоляването на огромните последствия от природното бедствие с цел по-бързо възстановяване на икономиката. 

Конкретните условия на договора, който се предлага от ЕС, все още не са известни, пише Lenta.ru. 

Следващата среща на върха между ЕС и Япония, която трябва да се състои през май, трябва да бъде използвана за засилване на тази отношения и за постигане на напредък по общите ни цели, включително чрез възможно започване на преговори за споразумение за свободна търговия, съобщиха ръководителите на ЕС в декларацията, публикувана след срещата на върха в Брюксел.

Това ще стане при условие, че Япония иска да обсъди въпроса за търговските бариери и ограничаването на достъпа до публичните пазари, се уточнява в информацията.

Междувременно днес стана ясно, че Европейският съюз ще окаже помощ от 15 млн. евро на Япония, за да преодолее последиците от катастрофалното земетресение и последвалото цунами. Това съобщи в Токио европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакциите при кризи Кристалина Георгиева, цитирана от БТА.

Две трети от тази сума ще бъдат предоставени на Японския Червен кръст. 

През октомври м. г. Япония съобщи, че иска да започне възможно най-скоро преговори за постигане на търговско споразумение с ЕС подобно на споразумението между Евросъюза и Южна Корея. 

Такъв договор Япония подписа вече с Индия през март месец миналата година. 

Водещи

Най-четени