Европейският фонд за регионално развитие финансира летище "София" 22.06 | 13:02

Летище "София" ЕАД подписа договор по ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика"

От Кремена Бедерева

Летище "София" ЕАД подписа договор по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013.

Изпълнителните директори на летище "София" ЕАД и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) и ръководител на договарящия орган, са подписали договор за безвъзмездна финансова помощ на стойност 47 380 лева, от които 75 на сто са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, и 25 на сто са осигурени от собствени средства на дружеството.

Това се посочва в съобщение до БТА от летище "София". Общата цел на проекта, одобрен по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013, е да развие потенциала за конкурентен и ефективен бизнес на летище "София", което да допринесе за увеличаване на икономическия ефект и да подпомогне необходимите промени за постигането на устойчив напредък.

Крайният резултат ще бъде разработена, внедрена и сертифицирана интегрирана система за управление на качеството и управление на околната среда, съответстваща на изискванията на международните стандарти ISO 9001:2008 и ISO 14001:2005, се уточнява в съобщението.

Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007 - 2013 беше одобрена от Европейската Комисия през 2007 г.

Оперативната програма е една от седемте оперативни програми, които са финансирани от Структурните фондове на Европейския съюз след присъединяването на Република България към ЕС. Програмата се финансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет. Общият размер на публичните финансови средства по програмата са около 1.1 млрд. евро.

Оперативната програма съдържа стратегическите приоритети и насоки за развитието на българската икономика след присъединяването й към Европейския съюз. Тя е насочена към основните проблеми и бариери в икономическото развитие на страната и предвижда мерки и дейности, които да спомогнат за тяхното преодоляване и успешното справяне с предизвикателствата на Общия пазар, както и развитие на силните страни на икономиката ни, чрез които България да се превърне в равноправен член на Европейския съюз.

Водещи

Най-четени