Едва ли ще ни осъдят за енергийния пазар, според Семерджиев 25.01 | 13:22

Крайният срок за изготвяне на наредбите бил средата на юли

От Ралица Стоянова

"България едва ли ще бъде съдена заради непълно прилагане на европейските директиви за вътрешния енергиен пазар". Това заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев пред БНР.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е приела вече една от наредбите, изисквани от Европейската комисия (ЕК) за регулиране на газовия и енергийния пазар. Останалите три енергийният държавен орган ще изготви през следващата седмица.

"По закон крайният срок за изготвяне на наредбите е средата на юли", обясни в тази връзка Семерджиев пред БНР.

Вчера (24 януари) министърът упрекна регулатора за закъсняло прилагане на правилата, предизвикало Европейската комисия да заплаши, че ще заведе дело срещу страната ни.

"Очевидно някой около министър Добрев не му е обяснил, че още в Закона е заложено закъснение за всички тези наредби с една година", каза още председателят на ДКЕВР. По думите му четирите наредби са готови.

"Целият процес на преговори с ЕК се води от икономическото министерството и аз не съм виждал някакви конкретни срокове, освен тези в Закона, така че това, което зависи от нас, т.е. да намалим двойно предвидените в закона срокове - вече е направено", заяви Семерджиев.

Вчера стана ясно, че ЕК е сезирала Съда на Европейския съюз поради непълното транспониране от страна на България, Естония и Обединеното кралство на правилата на ЕС относно вътрешния енергиен пазар. Що се отнася до България за всяка частично транспонирана директива Комисията предлага санкция в размер на близо 17 хил. евро на ден - по 8448 евро за всяко нарушение).

Водещи

Най-четени