Еколози на протест срещу удължаването на живота на германските ядрени реактори 28.10 | 13:44

Берлин иска да остави седем по-стари реактора да работят още осем години

От Ивайло Ачев

Активисти на екологичната организация „Грийнпийс“ се качиха на покрива на сградата на Християндемократичния съюз (CDU) в Германия и опънаха огромен плакат против планирания парламентарен вот за удължаване на живота на ядрените реактори в страната, предаде Local.de.

Около дузина природозащитници успяха да „превземат“ главните офиси на CDU и да опънат транспарант с надпис „CDU – политика в полза на ядрената енергетика и енергийните компании“. На плаката беше изобразен германският канцлер и лидер на CDU Ангела Меркел, която вдига тост с президента на RWE Юрген Гросман.

„Днес ще видим дали политиката на CDU е ориентирана към хората или обслужва четирите енергийни гиганта (RWE, E.ON, EnBW и Vattenfall)”, коментира Тобиас Мюнхмайер, експерт на „Грийнпийс“.

Ядрената енергия е основна част от потреблението в Германия от десетилетия, като за целта седем ядрени реактора са основата на системата. Планът на управляващите християндемократи е техният живот да бъде удължен с още осем години (започнали са работа преди 1980 година), а десет по-нови реактора да продължат да работят още четиринадесет години.

Водещи

Най-четени