Експерти: Няма опасност от фалит на КТБ АД 19.06 | 14:49

Банката отговаря на всички условия за рефинансиране, отбелязват финансисти

От Мария Стоянова

КТБ АД отговаря на всички условия за рефинансиране, ако вследствие на паниката част от вложителите изтеглят депозитите си, така че тя няма да фалира. Хората обаче биха изгубили лихвите по влоговете си, ако ги изтеглят предсрочно. Това заяви финансовият експерт Стоян Александров по повод медийните публикации от последните дни.

По думите му две са основните категории заинтересовани от ситуацията – тези, които разчитат с малко пари да върнат големите дългове, и политиците, които лъжат, че системата е нестабилна, за да се явят като спасители на бял кон.

Александров коментира и ситуацията около обвинения в престъпления по служба подуправителят на Българската народна банка Цветан Гунев. "Има повдигнати обвинения срещу Гунев, но не и доказани. Утре може да се окаже, че това е пушилка. Той е ръководител на "Банков надзор", но не извършва непосредствения контрол в областта на банките", обясни експертът в интервю за БНР.

Според него е несериозно да се говори, че с кредити може да се източва банка, генерираща между 60 и 80 млн. лева печалба годишно. "Не знам в някой закон да е написано, че прокуратурата може да проверява банкови портфейли, състояние на кредити и т.н.", заяви Александров.

Финансовият експерт Красимир Ангарски заяви, че няма основание да се смята, че е възможна банкова криза, тъй като законите от 1996 г. гарантират стабилност на системата и гарантират вложителите двойно – първо от Фонда за гарантиране на влоговете до 100 000 евро, и второ – от БНБ, която има задължение да се намеси при възникване на системен риск за стабилността на банките.

Припомняме, че вчера банкови експерти също заявиха, че банковата ни система е стабилна. Повод за изказванията са случаите от последните дни на зачестили медийни публикации за банки у нас. БНБ също излезе със становище по въпроса.

Водещи

Най-четени