Експерти искат преосмисляне на енергийната ни стратегия 30.03 | 15:11

Налагало се заради спирането на АЕЦ "Белене"

От Андриян Георгиев

Решението за спиране на проекта АЕЦ "Белене" трябва да се отрази в енергийната стратегия на България, защото в нея е заложено, че ще има нови 2 000 мегавата генериращи мощности, заявиха в пресклуба на БТА енергийни  експерти.

Трябва да се преосмисли енергийната стратегия на страната до 2020 г., дори до 2050 г., заяви Иван Хиновски,  председател на Българския енергиен форум.

Проф Атанас Тасев, експерт и консултант, заяви, че като правова държава България трябва да съобрази решението на правителство и парламент с енергийната си стратегия.

Христо Казанджиев, енергиен експерт, заяви, че решението за изграждане на паро-газова централа вместо АЕЦ "Белене" би трябвало да се вземе от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) на базата на анализ, а не да е само политическо.

В изграждането на подобна централа експертите виждат плюсове - ще повлияе положително за развитието на региона и за балансиране на енергията от вятърни и соларни паркове, които са най-много в Североизточна България.

Остава обаче въпросът кой ще изгражда централата - дали държавата или частен инвеститор на собствен риск, защото при втория вариант може и да не се намерят желаещи, коментира Антон Иванов, управител на фирма и експерт в областта на енергетиката, цитиран от БТА. 

Водещи

Най-четени