Електромобилите – табу ли са те у нас? 12.11 | 08:56

Колко от сънародниците ни се доверяват на кола, която се зарежда с електричество?

От Цанка Донкова

Електромобилите отдавна са факт на пазара, но, изглежда, те все още са табу у нас. Дали заради цената, или поради друга причина, но броят на сънародниците ни, които се доверяват на кола, която се зарежда с електричество, не е голям.

Така например от началото на годината близо 370 са новите регистрирани електромобили у нас. Добрата новина е, че все пак това е ръст от 61% спрямо данните за 2013 г.

"Въпреки това разпространението на колите на ток у нас е все още незначително. Те се купуват основно от фирми за служебни цели. Тенденцията все пак е положителна, съобщава в. "Труд".

"През последните няколко години са се увеличили продажбите както на хибриди, така и на коли с изцяло електрически двигател. Предлагат се малки градски модели на добра цена, които са особено привлекателни за хората, живеещи в големите градове", разказва председателят на индустриален клъстър Илия Левков.

Основното предимство на електромобилите е ниската цена за 100 км пробег. Има и други икономически стимули за почитателите на тези коли - те паркират безплатно в "синя" и "зелена" зона в София, както и в Русе и Добрич. "Плюс е и освобождаването на електромобилите от местни данъци в столицата", коментира Левков.

Засега обаче стимули за разпространение на екоколите на ток на национално ниво няма. Преди години първият кабинет "Борисов" прие стратегия, която предвиждаше част от цената за купуването на такава кола да се възстановява от държавата.

Планираха се и данъчни стимули, но до реалното въвеждане на набелязаните мерки така и не се стигна.

Водещи

Най-четени