Енергийното министерство отрече твърденията на Петков за свободни газови слотове в Гърция 28.08 | 13:39

От iNews

Министерството на енергетиката опроверга твърденията на бившия премиер Кирил Петков за свободни газови слотове в Гърция.

"Във връзка с твърденията на бившия премиер Кирил Петков, че е имало свободни слотове в Гърция, но служебното правителство не е използвало възможността, подчертаваме, че това не отговаря на истината. Ако беше така, то буди съмнение защо редовното правителство просто не ги е потвърдило", посочват от пресслужбата на енергийното министерство.

По-рано през деня Петков заяви пред bTV, че недоумява защо служебното правителство е избрало да вземе само един кораб с американски втечнен природен газ, след като е имало слотове и за октомври и за ноември.

Според същото прессъобщение капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, които го препродават, но на значително по-високи цени. 

"В тази връзка е странно и друго твърдение на Кирил Петков, а именно, че се е свързал с гръцкия енергиен министър, който по същество няма как да влияе на свободния пазар на слотове".

"Неуреденият от предишното правителство въпрос със слотовете е видим и от писмо на бившия директор на "Булгаргаз" до Министерството на енергетиката от 27-и юли, като в него се твърди, че слотове за посочените количества не се предлагат на Ревитуса, а цените за капацитет на интерконектора Кулата/Сидирокастро са достигнали четири пъти първоначалната стойност на оператора", посочват още от министерството на енергетиката.

Водещи

Най-четени