Животновъди блокираха границата ни с Турция, обяви Синапов 08.11 | 09:29

Искат да им бъдат изплатени авансово 70% от субсидиите за глава добитък

От Елица Елефтерова

Ще бъде блокирана границата ни с Турция в знак на протест заради неизплатени субсидии към бранша. Това обяви председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Граничният пункт "Капитан Андреево" ще бъде затворен от фермерите в 11:00 часа.

По думите на Синалов в края на септември от земеделското министерство са обещали на животновъдите да им бъдат изплатени авансово 70% от субсидиите за глава добитък. Остатъкът трябваше да се плати в началото на следващата година, съобщава Dariknews.

В края на миналия месец обаче стана ясно, че превеждането на договорените пари е невъзможно, тъй като в бюджета няма достатъчно средства. Земеделският министър Димитър Греков обяви, че до края на годината животновъдите ще получат 50% от субсидиите.

В четвъртък животновъдите блокираха с жива верига пътя Пловдив-Карлово, край село Труд. В продължение на 15 минути фермерите затвориха и двете платна на шосето, като насядаха направо на платната.

На метри от тях от двете страни на пътя полицията спираше колите, за да не прегазят живата барикада. Над 100 бяха участниците в протеста срещу неизплатените им субсидии.

Междувременно стана ясно, че 
Министерството на земеделието и храните работи за преодоляване на проблемите на животновъдите и млекопреработвателите.

Според земеделския министър Димитър Греков една от важните стъпки в защита на интересите на животновъдите е те да могат да ползват пасища от Държавния поземлен фонд без търг. Това ще стане възможно с подготвените промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. 

Водещи

Най-четени