Животновъди покоряват жълтите павета с трактори 25.06 | 14:14

Фермерите не знаят дали ще получат субсидии за тази година

От Десислава Маданска

Животновъдите обявиха, че ще излязат на протест пред сградата на земеделското министерство в сряда. Фермерите имат готовност да докарат и тракторите си на жълтите павета, информира БНР. Те недоволстват срещу бездействието на правителството и блокиране в работата на администрацията.

Животновъдите обявиха, че са притеснени от това, че от март до сега администрацията не е провела преговори по одобрението на субсидиите за тази година.

Разрешението им от общината е за протест в продължение на 10 часа. Все още обаче не е ясно колко точно хора ще се съберат.

По думите на председателя на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов това няма да е протест само на животновъди, но и на всички, които се занимават със земеделие.

През лятото на миналата година бяха договорени 140 млн. лв., които браншът получи няколко месеца по-късно.

"Ако от министерството продължават да мълчат, това означава, че не се работи по определянето на субсидиите за тази година, което означава, че октомври ние няма да получим очакваната, макар и минимална, помощ", предупреди Синапов.

Според него администрацията не е представила нужните разчети в Брюксел, които са нужни за разпределянето на субсидията тази година.

По думите му заради неяснотата животновъдите не могат да планират производствените си разходи до зимата.

Най-четени