Жилищата продължават да поевтиняват 23.04 | 11:22

На годишна база през третото тримесечие цените на жилищата у нас са намалели с 4,3%

От iNews.bg

Средните пазарни цени на жилищата продължават да намаляват. Това показаха данните на Националния статистически институт (НСИ) за първото тримесечие на годината.

Индексът на пазарните цени за първото тримесечие на годината, спрямо четвъртото тримесечие на 2011 година, е 99,6% или с други думи средните цени са с 0,4% по-ниски. На годишна база обаче спадът е в рамките на 4,3%.

Най-значително са поевтинели жилищата във Враца (4,4%), Видин (3,2%) и Ловеч (3,1%), показаха още данните на статистиката. Като цяло спад на цените на жилищата е регистриран в 17 областни градове. В същото време обаче поскъпват имотите в 10 от областните градове. Най-видимо това е в Благоевград, където средните цени са с 2,8% по-високи. В Плевен увеличението е в рамките на 2,2%, а в Перник - 1,7%.

Продължават да поскъпват и жилищата в София - град. Средните цени там са с 0,8% по-високи. В столицата е и най-високата средна цена за жилище - 1 465,33 лева за квадратен метър. На второ място по скъпотия се нарежда Варна, където имотите се продават за средно 1 439 лева за квадратен метър. В морската ни столица обаче цените падат - през първото тримесечие те са с 1,1% по-ниски спрямо предходното тримесечие.

На трето място по показател скъпи имоти се нарежда Бургас. Там средната цена на квадратен метър е 1 158,83 лева. Тук също има поевтиняване - с около 0,6%.

Водещи

Най-четени