За 8 месеца българите по света превели на родата 1 млрд. лв. 25.09 | 13:52

Най-много пари за близките си са превели сънародниците ни в САЩ – 200 млн. лв.

От iNews.bg

Близо 1 млрд. лв. са изпратили от началото на годината сънародниците ни зад граница на свои близки у нас. Това съобщи бТВ като цитира справка на БНБ.

Най-много - близо 200 млн. лв., са изпратили българите в САЩ на свои близки в родината. Испания и Гърция също остават сред страните с най-много наши емигранти и съоттветно най-много преведени пари.

Според икономисти ефектът от парите зад граница за едно домакинство е съизмерим с парите от еврофондовете за един регион в държавата.

Цветанка се грижи за децата и на двете си дъщери от 11 години, когато те заминали на работа в Испания. Малкият Веселин бил бебе, а братовчед му - на 3 годинки. Децата ходят в Испания през лятото, а за Нова година семействата се събират в България. "Доста добре се чувствам при баба. И там е хубаво, като ходя през ваканциите, но тук си познавам приятелите", казва 11-годишният Веселин.

За годините, прекарани в гурбет, родителите успели да подсигурят материално бъдещето на децата си. Купили им апартаменти в Благоевград, а издръжката им поемат изцяло с част от спечелените пари.

"По е добре оттам парите, отколкото тук, като са без работа. Всеки месец пращат определена сума пари, купуват по нещо, което е нужно, изпращат и така гледаме да се справяме", споделя бабата на децата.

Не се оправдаха опасенията, че българите, особено в Испания и Гърция, масово ще се завърнат заради кризата на пазара на труда в много европейски държави, признават икономисти. И отчитат, че парите от сънародниците ни зад граница продължават да нарастват. Не се очаква драстичен негативен ефект и от решението от британския референдум за "Брекзит", освен ако не се въведат ограничения със задна дата.

"Най-вероятно Великобритания ще продължи да бъде от страните, от които се изпращат най-много средства в България", прогнозира икономистът Явор Алексиев.

Масовото изтичане на мозъци, а дори и на нискоквалифициран труд, обаче все повече затруднява родната икономика, а липсата на кадри гони инвеститорите.

Водещи

Най-четени