За да отърве глоба от ЕС: Русия обещава газ за България на прозрачни пазарни цени 13.03 | 17:42

Под натиск от ЕС „Газпром“ ще се откаже от финансови претенции към страната ни заради спиране на „Южен поток“

От iNews.bg

Русия обещава да промени договорите си с България и други страни от бившия Източен блок за доставка на природен газ, за да избегне глоба от Европейския съюз по обвинения в монопол. Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер определи като "задоволителни предложенията" на руската държавна компания "Газпром", които могат да доведат до извънсъдебно споразумение. Сред тях има обещание за прозрачни доставни цени на синьото гориво за България и отказ от финансови претенции заради прекратяването на проекта за газопровода "Южен поток" от наша страна.

Руската държавна компания "Газпром" се е съгласила да промени формулата за изчисляване на цената на синьото гориво за България, която ще започне да се формира на конкурентен принцип. Така, според еврокомисарят Вастагер, ще се реши проблема с надценките, които фирмата определя за малките източноеврпоейски пазари, зависими изцяло от руски газ, предаде БНР.

"Газпром" ще доставя газ до България и до Балтийските държави на фиксирана, прозрачна тарифа. Клиенти от Унгария, Полша и Словакия ще могат да препродават руски газ на България и ще могат да търсят нови бизнес възможности още преди да има налична инфраструктура за пренос на газ. Това решава нашите опасения относно конкуренцията – и разбира се, е от полза за България. Освен това "Газпром" ще премахне клаузите от договорите, които ще улеснят газовите връзки между България и нейните съседи, по-конкретно – Гърция", обяви еврокомисарят по енергетика.

Относно разследването на подозренията, че "Газпром" е обвързала в договорите с България дългосрочната доставна цена на газа с построяването на тръбопровода "Южен поток", Брюксел е настоял Русия да се откаже от всякакви финансови претенции, след като проектът се провали, каза още тя.

"Сега има редица въпроси дали българите трябва да плащат компенсации или не. Има риск България да плаща доста голямо обезщетение. Ако споразуменията станат правнообвързващи, този риск отпада", отбеляза Вестагер.

От 5 години руският газов гигант преговаряше с ЕК заради разследването на нейното господстващо положение в България и в още няколко източноевропейски членки на Съюза, което е против правилата на свободната конкуренция. След като чуе мненията на потребителите, Комисията ще обяви дали ще сключи споразумение с "Газпром", обвързващо руснаците юридически.

Това означава, че ако компанията не изпълни обещанията си, директно ще й бъде наложена глоба от 10% върху световния годишен оборот, без да се води допълнително съдебно дело. Окончателното решение Брюксел ще вземе след 4 май.

Водещи

Най-четени