За да поевтинее токът, трябва нов модел на ценообразуване 12.02 | 09:43

Проверяват ДКЕВР, ЕРП-та и електромери

От Ралица Стоянова

"Трябва да се промени цялостният модел на ценообразуване, за да поевтинее тока. Не може да се приемат разходите на ЕРП-тата само на база на фактурите, които те представят".

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред TV7.

Още днес започва цялостна проверка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на електроразпределителните дружества (ЕРД) и на електромерите в цялата страна, съобщи той.

Омбудсманът на България Константин Пенчев също призова за прозрачност при формиране на сметките за ток и парно, както и тези на мобилните оператори. 

Пенчев заяви, че ежедневно при него постъпват жалби от граждани. Хората отдавна са изгубили доверие в институциите и смятат, че са системно лъгани от монополистите на пазара, според него.

Омбудсманът заяви, че протестите срещу високите сметки за ток са напълно оправдани. Той осъди поведението на полицаите, които си позволиха да използват сила срещу гневните демонстранти.

Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да отчете днес какви проверки е назначила в електроразпределителните дружества, след серията протести в цялата страна. Проверка тече и в "Топлофикация-София".

Очаква се да има резултати до 10 дни.

ДКЕВР трябва да обсъди публично и новите правила за търговия с ток.

Водещи