Забраняват на "Исперих БТ" АД да обработва тютюн 29.02 | 14:15

Министерският съвет отне за срок от 24 месеца безсрочното разрешение за промишлена обработка на тютюн

От Кремена Бедерева

Министерският съвет отне за срок от 24 месеца безсрочното разрешение за промишлена обработка на тютюн на "Исперих БТ” АД. Причина за това са задължения на дружеството към тютюнопроизводителите в размер на 1 707 872 лв., съобщават от пресслужбата на правителството.

Изкупната кампания на "Исперих БТ” АД е започнала на 15 октомври 2010 г. и е приключила на 31 март 2011 г.

Според изискването на Закона за тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ), изплащането на изкупения тютюн се извършва не по-късно от 30 дни от датата на приемането на тютюна.

През септември миналата година е извършена документална проверка на място от експертна комисия, която е констатирала, че този срок не е бил спазен и дружеството дължи на тютюнопроизводителите над 1,7 млн. лв.

Това представлява грубо нарушение на ЗТТИ и е довело до масово и основателно безпокойство у тютюнопроизводителите.

Нарушението на задължението за плащане в законоустановения срок е основание за отнемане на разрешението за промишлена обработка на тютюн на "Исперих БТ” АД за срок от една до три години.

Като разгледа всички факти и обстоятелства по случая, Експертният съвет за промишлена обработка на тютюн и контрол на притежателите на разрешенията предлага отнемане на разрешението за срок от 2 години.

Водещи

Най-четени