Закъсахме сериозно за инженери и компютърджии 14.11 | 10:25

Социалното министерство и парламентът работят за облекчаване на „вноса“ им от чужбина

От iNews.bg

България закъса сериозно за инженери и компютърни специалисти. Заради острия недостиг на такива висококвалифицирани работници може да се наложи "внос" от чужбина. Това стана ясно вчера от думите на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

"Държавата работи в дългосрочен и краткосрочен план за решаване на проблема с липсата на висококвалифицирана работна ръка. Най-сериозен е дефицитът на инженери и IT-специалисти", отбеляза Петков. Той допълни, че дългосрочното решаване на проблема е чрез университетите и кадрите, които те обучават. За краткосрочното решаване на този дисбаланс между търсенето и предлагането на висококвалифициран труд социалното министерство и Народното събрание работят в посока да се облекчи режимът "синя карта", който осигурява възможност да наемане висококвалифицирани работници от страни извън Европейския съюз.

Петков коментира, че по различни оценки през последните 15 години около 1 млн. българи в работоспособна възраст са напуснали страната ни, което е сериозна трудова миграция. В същото време страната ни запазва рекордно ниско ниво на безработица. За октомври тя се е покачила слабо до 6.7%, докато през септември е била 6.5 на сто. Това се дължи на приключването на лятната сезонна заетост, а за сравнение със същия период през 2016 г. безработицата тогава е била с 1.4% по-висока.

По темата за коледните добавки за пенсионерите, Петков заяви, че все още не е взето решение, макар да се правят разчети. "Зависи от това какъв ресурс може да се отдели от бюджета и кои ще получат коледни добавки. Това, което е ясно, че за не всички пенсионери ще има коледни добавки, ще се търси възможно най-справедливият подход. Както и предишните години, обикновено това е форма на подпомагане на пенсионерите, които са с най-ниски размери на пенсиите, а границата е линията на бедността", коментира Петков. Решението трябва да стане ясно до края на седмицата, за да може добавките да се платят с декемврийските пенсии.

Водещи

Най-четени