Започва нова оценка на вложените пари в „Белене“ 18.05 | 16:30

Конкурс за нов инвеститор ще има само, ако парламентът даде мандат на правителството

От iNews.bg

Държавата ще направи нова преоценка на активите и пасивите в проекта АЕЦ "Белене”. Това ще стане, след като даде мандат на кабинета да рестартира проекта, съобщи в рамките на минен форум министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БГНЕС. Оценката ще върви паралелно с конкурса за стратегически инвеститор. Оценката на материалните активи ще е важна да се знае с какъв дял ще участва държавата в строежа на втората атомна централа.

"По всяка вероятност ще има определена конкурсна процедура за изготвянето на оценката, защото е минало доста време. Последната оценка е от 2012 година. Безспорно са се променили доста от параметрите. Оценката трябва да бъде актуализирана. БАН залага максимално високи разходи за проекта. Ако се стартира процедура за избор на стратегически инвеститор ще предстоят преговори и разговори. Целта ще бъде цената и разходите да се минимизират, доколкото е възможно, подчерта Петкова. Тя допълни, че вчера на срещата на върха ЕС-Западни Балкани темата за АЕЦ "Белене" не е била обсъждана.

"Ще стартираме подготовката за процедура за избор на стратегически инвеститор, ако парламентът ни даде мандат за това. Очаквам в българския парламент да чуем всички мнения, да се отговори на всички въпроси, да се даде ясна визия за това какво следва, ако тръгнем в посока реализация на проекта. Да може да се вземе едно прагматично решение в интерес на българските граждани и бизнес. Ако се вземе решение, ако парламентът одобри това, което сме предложили като вариант, смятам, че ще даде много сериозен тласък по отношение на средното и висшето образование в областта на енергетиката. Много е важно да не се разделяме, когато става въпрос за такива важни въпроси като АЕЦ "Белене", които се отнасят за бъдещето на България и българската икономика. Това са решения, които ще ангажират поколения напред. Всички трябва да се отърсим от политическите и партийните пристрастия и говорения. Да се обединим около най-доброто решение за България, подчерта още Теменужка Петкова.

Водещи

Най-четени