Започвала либерализация на пазара на газа и цените щели да паднат 12.06 | 19:39

"Това е нещо, което е трябвало да се случи още през 2007 г.", обяви енергийният министър Делян Добрев

От Андриян Георгиев

В следващите месеци пазарът на газ ще бъде либерализиран и конкуренцията ще намали цените, заяви в парламента икономическият министър Делян Добрев. Добрев направи това заявлеине в отговор на нападките към него от БСП.

"Започваме да либерализираме пазара на газа и след няколко месеца ще дадем възможност на други компании да доставят газ за България", каза Добрев, цитиран от агенция "Фокус".

"През 2007 г. в Закона за енергетиката се направи промяна, с която се либерализира пазарът на газ. В България все още няма либерализиран пазар на газ. Това е нещо, което е трябвало да се случи още през 2007 г. Оттогава досега има един доставчик на газ и това е "Булгаргаз”. Това, което ние започваме, и смятаме да направим в най-кратки срокове, е да либерализираме пазара на газа, така че да не защитаваме изкуствено държавната фирма "Булгаргаз”, а да позволим конкуренцията, други фирми, които могат да доставят газ в България, без да са необходими интерконектори дори, защото либерализацията на пазара и възможността по съществуващите тръби да се доставя газ от други компании съществува”, каза Делян Добрев.

Министър Добрев беше в Народното събрание заедно с изпълнителния директор на "Булгаргаз” Димитър Гогов, който очерта хронологията около газовите договори още от предишни правителства и установените практики. 

Делян Добрев допълни, че България е една от малкото страни в ЕС с държавен регулатор за цените на тока и газа, поради спецификата на пазара ни досега.

Икономическият министър Делян Добрев коментира и думите на Станишев за цената на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй” в сравнение с двата блока на АЕЦ "Белене”. Според него те не могат да се сравняват, защото АЕЦ "Белене” няма цена и отговорността за това е на предишното правителство на Станишев. 

"Един блок в "Козлодуй” със сигурност ще струва по-малко от 5 млрд. евро", посочи той и допълни, че за АЕЦ "Белене” се опира на прогнозната цена за новата централа, дадена от доклада на НSBC, която е към 10,35 милиарда евро. 

Водещи

Най-четени