Започваме износ на пчелен мед за Иран 11.07 | 14:45

Тенева връчи в Техеран писмо за стартиране на процедурата

От iNews.bg

България стартира процедура за износ на български пчелен мед за Иран. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева връчи писмо за стартирането на процедурата на своя колега Махмуд Ходжати, министър на земеделието за Ислямска Република Иран. Срещата между двамата министри се проведе в рамките на официалната правителствена делегация водена от премиера Бойко Борисов в столицата Техеран, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Танева е изтъкнала на разговора, че производството на пчелни продукти у нас държи 20% от цялото биопроизводство.

Нашият министър е поискала от иранския си колега и съдействие за по-бързото финализиране на вече започналите процедури за износ на българско птиче месо и млечни продукти за тяхната страна. "Именно от тази възможност ще се възползват бизнес оператори и от двете страни”, е уверила тя в Техеран.

Тютюнът и тютюневите изделия пък са сред продуктите, които са добре познати и са с най-голям дял в търговските отношения между двете страни, посочват още от МЗХ.

"Ние искаме доброто сътрудничество, което имаме, да се задълбочи и да се разшири в областта на земеделието. Това би довело до увеличаване на търговският стокообмен в аграрния сектор, който за последните 3 години бележи постоянен ръст. През 2013 г. той е бил в размер на 3,39 млн. щатски долара, а през 2015 г. вече е над 52 млн. щатски долара", е подчертала Танева.

От своя страна иранският министър на земеделието Махмуд Ходжати е отбелязал, че именно сега е моментът двете страни да постигнат по-задълбочено сътрудничества в областта на земеделието.

"За нас е важно да задълбочим сътрудничеството в областта на търговията, ветеринарните въпроси, растителната защита, сортоподдържането и семепроизводството. В тази връзка много е важно първо да подготвим необходимата база и да подпишем меморандум за сътрудничество", е посочил Ходжати.

 

По време на срещата е била обсъдена и възможността за осъществяване на научен обмен. Танева пъке поканила иранския министър да посети България.

Водещи

Най-четени