Започват коледните разходи - внимавайте с бързите кредити 11.12 | 10:53

По три пъти на ден някой се опитва да изтегли пари с чужди лични данни

От Ралица Стоянова

Заради големите разходи за пазаруване, подаръци и битови сметки се очаква ръст на така наречените бързи кредити в дните до Коледа и Нова година. За първата седмица на декември заявките за кредити са скочили с 35% спрямо предходния месец, отчитат от фирма за бързи кредити.

Най-често желаните от клиентите суми са в диапазона 200-400 лева. Максималната сума по заема е 1000 лева, а срокът на връщане - до 9 месеца.

Бъдете обаче предпазливи с малките кредити. Тъй като се уговарят и изплащат онлайн, са възможни злоупотреби с личните ви данни. Поне три пъти на ден някой се опитва да изтегли пари с чужди лични данни само от една фирма за бързи кредити в интернет.

От там уверяват, че проверяват не само с обаждане кой иска пари. Има възможност и за засичане на IP.

Не всички онлайн кредитори проверяват сериозно на кого отпускат пари, защото законът не ги задължава да го правят за суми до 400 лева. Повечето фирми обаче вече са се насочили и към такъв начин на проверка, защото предотвратяват и свои загуби, информира bTV.

От Комисията за защита на личните данни казват, че могат да наложат само административно наказание и то в случай, че полицията изясни кой и от къде е злоупотребил с данните. Полицията не разследва опити за измами или реализирани измами за суми, които законът смята за незначителни. Така защитата на данните ни остава предимно наша грижа.

Обикновено с личните данни злоупотребяват членове на семейството, приятели и колеги. Затова бъдете бдителни.

Водещи

Най-четени