Златанова: Без евросредствата безработните биха били повече 13.05 | 15:41

Резултатът от инвестициите се виждат след много години

От Георги Георгиев

България би имала с поне 1,5 процентни пункта по-висока безработица, ако не съществуваше оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по време на Годишното информационно събитие на ОПРЧР под мотото "Европа ми даде шанс".

Без целенасочената подкрепа на Европейския социален фонд за България, щяхме да имаме повече българи извън пазара на труда, по-малко квалифицирани кадри, по-малко хора, получили иновативни социални услуги, отбеляза Златанова.

По думите ѝ инвестицията в знания, умения и компетентности е невидима на пръв поглед, но нейните прояви се виждат след много години. Такава е и инвестицията на тази програма.

Макар ефектите да се виждат доста по-късно, ние присъстваме на празника на една от най-успешните оперативни програми на България, заяви вицепремиерът.

Тя отбеляза, че през 2013 г. България се е наредила в челната тройка на реално усвоени средства от Европейския социален фонд със средно ниво на усвояемост далеч над останалите членки.

Всеки седми българин е докоснат от тази програма чрез някой от над четирите хиляди проекта по нея, каза Златанова.

Намираме се в период на планиране на бъдещата ни дейност за следващите 7 години и трябва да изведем своите приоритети, сред които ще поставим младежката заетост, каза в приветствието си еврокомисарят Ласло Андор.

Той подчерта, че ресурсът, предвиден за България по линия на Европейския социален фонд, е увеличен значително - 1,5 млрд. евро, но че ЕС не би трябвало да се свързва единствено с трансфера на средства.

Евросъюзът се отнася също до достъпа до трудови пазари и българските граждани могат да потърсят възможности и да се възползват от тези пазари, добави Андор.

Водещи

Най-четени