И ЕРП-тата закъсват за кадри 21.03 | 09:39

Надяват се на млади специалисти от паралелките с дуално обучение

От Кристиан Костурков

Пореден сектор от бизнеса у нас започва да изпитва недостиг на кадри. Става въпрос за електроразпределителните дружества. Оказва се, че при тях вече се усеща липсата на квалифицирана работна ръка откъм техническата част на персонала – инженери и техници. Като проблемът се отнася както до позициите за висшисти, така и за среднисти. В ЕВН проблемът се очертава да се задълбочи в близките 2 години. През това време предстои да се пенсионират 60 експерти в тези области, а в регионът, който обслужва компанията не се очертава да се намерят подходящи хора, които да ги заместят, стана ясно от думите на заместник-председателя на Съвета на директорите на "ЕВН България" Калина Трифонова.

Компанията вижда възможност да реши проблема чрез насърчаване на дуалното обучение в техникумите. Затова и вече е започнала реализацията на пилотна програма, която се реализира в 3 професионални гимназии, обучаващи кадри в областта на електротехниката – в Ямбол, Бургас и Пловдив. Тя обхваща учениците от последните два курса на обучение – 11 и 12 клас. Освен да получават теоритични знания в клас, те могат да трупат практически опит и чрез изграждане на практически професионални умения в дружествата на ЕВН. "Привличаме ги със стажове, стипендии, възможност за работа и професионално развитие след това", отбеляза Трифонова. Но подчерта, че тази "инвестиция в бъдещето", която реализира компанията, не й е гарантирана, тъй като никой не може да гарантира и задължи учениците от трите техникума, които обхваща програмата, за започнат работа в дружествата на ЕВН, когато завършат образованието си.

Оказва се, че има и друг проблем с подготовката на кадри – в самите електротехникуми липсват паралелки с деца, които да се подготвят за работа в сферата на електротехниката. Просто защото учениците предпочитат друг тип специалности, свързани с компютърните науки. Точно това е причината и ЕВН да стартира програмата си, която да насърчава децата да се образоват в сферата на електротехниката, което пък ще им даде гарантирана работа и професионално развитие без да сменят местожителството си. "Оказа се, че в техникумите учат повече за компютри, нищо се са професионални гимназии по електротехника. Поради което се налага да се създава интерес у децата, за да се разкриват паралелки, образоващи ученици и в тази сфера", отбеляза Петър Костадинов – ръководител на отдел "Комуникации" в "ЕВН България". Според думите му техникумите, които подготвят кадри-среднисти за работа в сферата на електротехниката, "бяха успешно съсипани" и сега се налага бизнесът да възобновява т.нар. дуално обучение, което така или иначе вече е съществувало у нас.

Водещи

Най-четени