И картофопроизводители предупреждават за скок на цените 31.03 | 08:33

Цената може да достигне и надхвърли 2.5 лв

От Елена Коцева

До края на годишната реколта от картофи производителите не очакват повишаване на цената. Тя върви в момента от производителите на зеленчуци от 50-80 стотинки на килограм.

Това е цена почти двойно по-висока от миналогодишната, която в пиковите моменти не е надхвърляла 0,45-0,50 лв./кг.

Тази година никъде в света картофите не са паднали под 0,50 лв./кг., твърди Венцислав Каймаканов - председател на Националната асоциацията на българските картофопроизводители, цитиран от БТА.

Според него в продължение на малко повече от две години картофите са се движели в една ценова листа с доматите, но вече са останали много по-назад.

Той прогнозира задържане на цената на традиционния за българската трапеза зеленчук до поява на новата реколта, която по думите му ще бъде на двойна и 2,5 пъти по-висока цена.

През изминалата година е реализиран изключително голям износ на картофи от България.

iNews припомня, че преди няколко месеца производители на олио и на хляб също предупреждаваха за драстично поскъпване на продукцията си. 

Износът е предимно за Молдова, страните от ОНД и Гърция. Експортът е увеличен спрямо предходни години заради лошите климатични условия в страните - традиционни производителки на зеленчука в Европейския съюз като Полша, Германия и др.

Увеличеният износ е оказал влияние, но не решаващо, на повишената цена на картофите на българския пазар. Не изностъ е причина за поскъпването, според Каймаканов.

Сега у нас се продават предимно вносни картофи и малки количества на дребни производители-

Сто и осем са членовете в Националната асоциация на българските картофопроизводители. Те стопанисват около 110 000 дка. Добивът от последната реколта е скромен - 1 - 1,5 т/дка.  

Водещи

Най-четени