ИПИ: България се нуждае от балансиран бюджет 16.11 | 21:02

Бюджетът следва да включва и песимистичен сценарий, за да се намали рискът от нова рецесия

От Андриян Георгиев

Икономисти от Института за пазарна икономика (ИПИ) заявиха, че трябва да се направи нов бюджет за 2012 г., който да бъде балансиран и да включва и песимистичен сценарий. Според икономистите само така може да се намали рискът от нова рецесия у нас. 

В бюджета за 2012 г. трябва да се заложи правилото за запазване на 10% от всички разходи в различните министерства като резерв, смята икономистът Десислава Николова, цитирана от БНР. Тези средства не трябва да се изразходват, преди да е станало ясно как се развива икономиката в страната през първата част на годината.

Субсидиите в различни сектори, като земеделие и железопътен транспорт, трябва да се намалят с 25% от планираното, заяви пък икономистът Петър Ганев. Той добави още, че полицаите и военните са също държавни служители и трябва да се осигуряват като всички останали.   

"Както всеки един от нас се осигурява, така и държавният служител да плаща своята лична вноска, и в допълнение към това - ограничаване на дължимите заплати при пенсиониране. Това е нещо, което един човек, който никога не е работил в администрация, му звучи странно, как така някой се пенсионира и то изключително рано и получава 20 заплати от нищото", коментира Петър Ганев.       

Водещи

Най-четени