ИПИ: Държавата прибира половината от доходите ни 22.11 | 13:57

Най-много ни цакат с осигуровки, ДДС и акцизи, заплатите си покриват външния дълг и бюджетните разходи

От iNews.bg

Половината от годишния доход на всеки българин се връща в хазната като лична данъчна тежест, изчислиха икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Данъчно осигурителната тежест на всеки работещ българин достига до 45% от това, което заработва с труда си, а като се добавят и общинските данъци и такси, процентът се доближава до 50 на сто. Най-голямата тежест идва от осигуровките, от ДДС и от акциза, каза за БНР анализаторът от ИПИ Петър Ганев.

"Между другото, цигарите са доста голямо перо, т.е. ако не искате да плащате данъци, не пушете цигари. В този случай цигарите продават данъци. При алкохола не е чак така, където сумата е доста по-малка – 8 лв. са някъде данъците. Да кажем един резервоар бензин на месец - и от тези 960 лв. брутна заплата ще ви останат към 540 лв", обясни експертът.

Анализаторите от Института за пазарна икономика заедно с експерти от фондация "Фридрих "Науман" са разработили и сайт калкулатор, където всеки може да пресметне колко плаща за данъци и осигуровки в зависимост от личния си доход.

Според икономистите през 2017 г. всеки от нас ще плати на хазната по 5140 лв. по предвидените разходи в бюджета. Още 3340 лв. пък е сумата, която се натрупва през годините от държавния дълг.

Водещи

Най-четени