Изкупуването на тютюна се бави, цените са ниски 13.11 | 14:34

Производители подозират картел при изкупуването на суровината

От Петър Чернев

Изкупуването на тютюна тази година се бави, впреки че реколтата е най-добрата за последните 10 години. Това съобщиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Други години при сорта "Виржиния” изкупуването започва в края на лятото и завършва в края на октомври, а сега то тепърва стартира. Положението при другите сортове не е много по-добро., пише Econ.bg.

Председателят на организацията Цветан Филев и зам.-предсетелят на обединението Асен Кючуков обявиха, че имат съмнения за картел при изкупуването на суровината. Пет компании купуват тютюна на еднакви цени. Комисията за защита на конуренцията обаче не е сезирана. Това е така, тъй като вече имало наченки на стартиране на кампанията по изкупуване, която до момента била на нулев етап.

Изкупните цени според бранша били по-ниски дори и от миналогодишните. Това е така, независимо от увеличаването на цените на тока, горивата и останалите консумативи, които се използват при производството на тютюн.

Сортовете тютюн "Каба Кулак” и "Бърли” се изкупували на цени между 3,5 лева и 4,1 лева за кг за първия и 2,8 и 3,1 лева за кг за втория. Реалните цени трябва да бъдат съответно 5,1 лева и 4 лева за килограм, считат от асоциацията. При сорт "Басми” количествата се изкупували на цени между 5,5 и 6 лева за килогам при нормални стойности между 7 лева и 8 лева, обясниха от бранша.

Разликата според производителите няма да може да бъде покрита и от националните доплащания в размер на 73 млн. лева, които са предвидени за тази година. От бранша призоваха фирмите, изкупуващи тютюн, да оценят качеството на реколтата. Ако апелът им не бъде уважен, а изкупните цени - увеличени, производителите са решени да се опитат да обявят нулева година.

Водещи

Най-четени