Изляха „първия бетон“ на първата АЕЦ в Бангладеш 30.11 | 15:47

Централата „Рупур“ се строи по технология, която ще й даде 100 години живот

От iNews.bg

С натискането на символично копче, на 30 ноември 2017 г., в провинция Пабна в Бангладеш започна тържествената церемония по изливането на "първия бетон" в основните на Първи енергоблок на АЕЦ "Рупур". На церемонията присъстваха премиерът на Бангладеш Шейх Хасина и генералният директор на руската корпорация "Росатом" Алексей Лихачов.

"Строителството на АЕЦ е отдавнашна мечта на бангладешкия народ. Днес ние сме на една крачка по-близо до осъществяването й. Бангладеш стана част от атомния сват. АЕЦ "Рупур" ще бъде построена с използването на най-съвременните технологии днес и ние сме благодарни за това на Русия и руския народ", заяви премиерът на Бангладеш Шейх Хасина.

"Днес ние започваме да строим обект, чийто жизнен цикъл ще бъде не по-малко от 100 години. Това означава, че ние полагаме основата на дружба и сътрудничество не само за нас, но и за нашите деца и внуци. Точно такава централа с иновационен енергоблок с ВВЕР-1200 вече работи в Русия. Ние ще строим АЕЦ "Рупур" със същата грижа и внимание, както и у нас, в Русия", отбеляза Лихачов.

За Русия строителството на нова АЕЦ са нови поръчки за руските атомни предприятия, увеличаване на дела на високотехнологичния износ, нови работни места в Русия. Строителството на централа с два енергоблока ще осигури заетостта на близо 12 000 руски специалисти – проектанти, инженери, производители на оборудване, строители, енергетици. Днес в чуждестранния портфейл на "Росатом" влиза изграждането на 34 атомни енергоблока в 12 страни.

2008781

Водещи

Най-четени