Икономиката на Турция опасно се забавя 27.09 | 10:11

Не трябва да ни изненадва, ако в бъдеще заплаха за България станат икономически мигранти от Турция, коментира Георги Димов, бивш генерален консул в съседите

От iNews.bg

Тенденциите в турската икономика са стряскащи, икономическите реформи са спрели или забавени след това, което се случи в страната и продължава да се случва след опита за преврат. Това коментира в сутрешния блок на радио Фокус Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин. Според него политическите сътресения също оказват влияние и плашат чуждестранните инвеститори.

"Партията на националистическото движение – четвъртата политическа сила в Меджлиса, алармира за нарастващи рискове от социални бунтове в резултат на високата безработица. Безработицата в Турция е най-високата за последните 70 месеца, а само за последните 12 месеца от този период броят на лицата с искания за обезщетения като безработни се е увеличил с 50%. Официалните данни са за над 10%, а реалните – за близо 17% безработни, или около 6 млн. души. Към края на юли – месеца на пуча, над 2 млн. турци не могат да плащат задълженията по кредитните си карти, а други близо 2 млн. са неплатежоспособни и по различни индивидуални стокови и парични кредити", обясни Георги Димов.

Той предупреди, че при тази ситуация никой не трябва да се изненадва, ако в бъдеще заплаха за България станат икономически мигранти от Турция.

Водещи

Най-четени