Икономист: Недоимъкът не може да се изкорени за година 04.10 | 11:27

Увеличението на пенсиите и минималната заплата нямало да компенсира инфлацията

От Ралица Стоянова

"Увеличението на пенсиите и минималната работна заплата няма да компенсира инфлацията и дори няма да покрие малката потребителска кошница, защото стоките за ежедневна употреба поскъпват с десетки проценти". Това заяви икономистът проф. Чавдар Николов по повод икономическите мерки на правителството за повишаване на доходите пред Агенция "Фокус".

Минималната заплата може да се вдигне, защото вече две години макар и в минимален размер икономиката има растеж, а от друга страна и безработицата се увеличава, счита той. 

Според проф. Николов се забелязват тенденции на стабилизиране на европейската икономика и има основание да се смята, че през следващата година България може да постигне икономически растеж от 1,5%. Въпреки това икономическите реалности според него са доста скромни и проблемът с безработицата ще продължи. "Недоимък ще има, той не може да бъде изкоренен нито за година, нито за две след това пропадане, но се надявам да се задържим там, където сме", заяви икономистът.

Не е правилно пенсиите да се увеличават в зависимост от годината на пенсиониране, според Николов. Икономистът е категоричен, че пенсиите трябва да бъдат пропорционално увеличени с някакъв коефициент.

Преди няколко дни финансовият министър Симеон Дянков потвърди, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април догодина. Ръстът на БВП за тази година ще бъде 1%, а за догодина - 1,5%, прогнозира Международният валутен фон. 

Водещи

Най-четени