Имаме предимство пред Русия, смята експерт 17.09 | 10:22

Малко вероятно е обезщетението, искано от "Атомстройекспорт", да се реализира в пълната си стойност

От Ралица Стоянова

"Отношенията с Русия винаги са натоварени с много емоция и е трудно тя да се отдели от политиката", смята Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

По-големите страни имат собствена геополитическа тежест – те са или производители, или големи потребители. Страни като България нямат големи възможности да създадат потребление, лежат на маршрутите на големите потребители, обяснява той.

"В енергетиката нещата са динамични, няма окончателни решения. Този иск е част от една много дългосрочна игра. Ако погледнем нещата реално, много е малко вероятно обезщетението, искано от руската компания, да се реализира в пълната си стойност. България има някакви предимства по отношение на Русия. Много е ясно позицията да бъде ясно формулирана по отделните въпроси и те да не се смесват", добавя Стефанов пред БНР.

Според него реакцията на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев по повишения до 1 млрд. руски иск за "Белене" е била най-балансирана. При другите изказвания е имало политически нюанси, а не толкова експертно говорене, смята Стефанов.

Водещи

Най-четени