Инвестиционните програми за ВиК сектора готови до месец 25.09 | 16:29

Всичките 51 плана трябва да бъдат одобрени до средата на 2013 г.

От Ралица Стоянова

През октомври ще бъдат готови варианти на краткосрочни инвестиционни програми, които ще послужат за планиране на инвестициите във ВиК сектора през следващия програмен период. Това каза днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев по време на организирания от Националното сдружение на общините форум "Водният сектор – национален приоритет и общинска отговорност”, информират от ведомството.

Инвестиционните програми ще бъдат първите резултати от разработването на регионалните генерални планове за ВиК. Изработването им започна през декември миналата година в рамките на проект "Развитие на общинската инфраструктура”. Всичките 51 плана трябва да бъдат готови и одобрени до средата на 2013 г., обясни Симидчиев.

Той призова местните власти да дискутират нуждите от инвестиции във ВиК сектора в рамките на дадена община с трите консорциума, които ги разработват. Така ще може те да бъдат включени в документите. Според него трябва да се възроди изграждането на четири язовира – "Черни Осъм" (ще осигури питейна вода за областите Плевен и Ловеч), "Кюстендил" (ще водоснабдява гр. Кюстендил), "Бяла" (около Севлиево) и "Чакалица" (за Благоевград). Строителството на тези съоръжения е започнато, но прекъснато на различни етапи. Завършването им ще реши дългогодишните проблеми с водоснабдяването в тези територии, каза зам.-министърът.

Водният сектор у нас се нуждае от минимум 6 млрд. евро, стана ясно на форум, който се проведе миналата седмица. ВиК секторът се нуждае от сериозна реформа, като до края на годината ще бъдат готови генералните планове в каква насока точно трябва да се извърши тя, обясни регионалният министър Лиляна Павлова.

Най-четени