Индия и Франция ще си сътрудничат в ядрената енергетика 07.12 | 15:38

Франция се надява да построи шест ядрени реактора в Индия, както и да се включи във военните проекти на азиатската държава

От Кристалина Илиева

Френският президент Никола Саркози се срещна с индийския министър-председател Манмохан Сингх в Ню Делхи, за да обсъди нова сделка в областта на ядрената енергетика.

Саркози е на четиридневно посещение в Индия, за да задълбочи връзките на Франция със страната, добиваща все по-голямо влияние на световната икономическа сцена.

Съвсем скоро третата икономика на Азия обиколиха и британският премиер Дейвид Камерън и американският президент Барак Обама. Западните държави търсят възможности за бизнес в Индия, която виждат като естествен съюзник на азиатския континент.

Френският президент води делегация от шест министри и около 70 експерти, включително и ръководителите на самолетостроителната компания Dassault Aviation, компанията за военна техника EADS и френският ядрен конгломерат Areva.

Именно Avera ще сключи договор с Индийската корпорация за ядрена енергия, който регламентира строителството на два ядрени реактора в западния индийски щат Махаращра. От френската компания планират съоръженията за ядрена енергия да станат шест на стойност 22 милиарда долара.

Също така Франция се надява да се добере до милиардния бюджет на Индия, отделен за подобрения във военната сфера, но конкуренцията в тази сфера е жестока.



Водещи

Най-четени