Инфлацията може да скочи заради конфликта в Израел, заяви Пламен Димитров 14.10 | 10:20

Синдикалистът определи повишението на минималната работна заплата като стъпка в правилната посока

От iNews

"Възможно е издръжката на хората да скочи в условията на протичаща втора война. Дано да не се случи, но всички виждаме, че за съжаление прогнозите са такива и са базирани най-вече върху цената на петрола. Дали това ще се сбъдне и с какви темпове, предстои да видим. Ако се случи, вероятно ще има допълнително увеличение на инфлацията". Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той посочи, че не очаква нивата на инфлация от 2022 г., но ако се реализира негативен сценарий с повишение на цените, обявеният от финансовия министър прогнозен диапазон за инфлацията от 5 до 6% за 2024 г. ще се окаже под реалните цифри. Според Димитров не следва нищо оптимистично за света с оглед плановете на воюващите страни.

Синдикалистът определи повишението на минималната работна заплата като стъпка в правилната посока. От КНСБ искат тя да се надгради и в закона да се допълни, че над този размер работодателите и синдикатите в съответните браншове, водейки преговори, ще договорят минимални възнаграждения по икономически дейности.

Водещи

Най-четени