Искат двойни осигуровки за земеделци и тютюнопроизводители 30.08 | 14:20

От НАП предлагат минималният праг да се вдигне от 240 на 420 лв.

От Симеон Досев

Двойно по-високи осигуровки за около 35 000 земеделци и тютонопроизводители искат от Националната агенция по приходите (НАП). Засега те могат да се осигуряват на 240, но от приходната агенция искат прагът да се увеличи до общия – 420 лева, информира Нова Телевизия.

В документ на НАП е записано, че след влизането в Европейския съюз земеделските производители могат да получават субсидии и друго подпомагане. Именно заради това и бизнесът, който по правило бойкотира вдигането на минималните осигурителни доходи, би подкрепил идеята.

"Като цяло нивата на осигуряване на самонаетите лица трябва да следват поне минимума за минимална работна заплата, тя е 340”, отбеляза Димитър Бранков от Българската стопанска камара. От синдикатите предлагат праговете да са между 380 и 420 лева.

Субсидията обаче е много малка, смятат фермерите. "Субсидията не стига да се покрият разходите за картофите, само за семената”, коментира производител, чийто единствен доход е отглеждането на картофи. По думите му държавата субсидира сивата икономика с действията си.

Водещи

Най-четени