КЕВР тръгва на проверки в 27 дружества 08.02 | 14:42

Най-много са те в сектор ВиК, където има и най-много жалби от клиенти

От iNews.bg

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва проверки в 27 дружества от секторите на енергетиката и ВиК. Не става въпрос обаче за някакви извънредни инспекции, а за планови такива, каквито регулаторът провежда всяка година, осъществявайки контролните си правомощия според Закона за енергетиката и Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги.

Така през 2016 г. ще бъдат проверени 5 компании, работещи в сферата на електроенергетиката. Основната цел е да се установи спазват ли те условията на издадените им лицензи. В същото време ще бъдат направени проверки и на 7 топлофикации. Освен за това дали те спазват лицензионните си задължения, проверките ще обхванат и финансовите резултати на дружествата. Част от топлофикациите са били набелязани и заради постъпили в КЕВР сигнали и жалби срещу тях.

През тази година КЕВР ще прави проверки и в 7 дружества от сектор "Природен газ". Три от тях ще обхванат изпълнението на лицензионните условия, останалите 4 ще бъдат тематични. При подбора на дружествата за инспекция са отчетени редица критерии за оценка на риска - брой на присъединените потребители, финансови резултати, стойност на дълготрайните материални активи, както и годината на последната извършена проверка.

Най-много компании регулаторът ще провери във ВиК-сектора – 8. При част от тях основание за включването в обсега на инспекциите е констатираното значително неизпълнение на одобрените им бизнес планове за периода 2009-2015 г., както и нарастващ брой на жалби срещу тях за влошено качество на предоставяните услуги. Плановите проверки ще бъдат фокусирани върху водената отчетност от ВиК операторите, наличието на регистри, използваната база данни, съхранението на първичната документация, въведената система за вътрешен контрол върху дейността на звената, свързани с дейността по отчитане и фактуриране на консумираната вода, с оглед оценка на достоверността на представяната отчетна информация.

Водещи

Най-четени