КЗК глоби "Топлофикация София" 19.05 | 11:52

Столичното дружество е злоупотребило с господстващо положение

От iNews.bg

Близо 62 хиляди лева глоба трябва да плати столичната "Топлофикация". Причината е установена злоупотреба с господстващо положение, съобщават от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

От антимонополния орган заявяват, че нарушението може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в сгради – етажна собственост, в град София и да засегне интересите на потребителите.

В рамките на производството от КЗК са извършили проверки в офисите на "Топлофикация София ЕАД", "Иста България ЕООД", и "Техем Сървисис ЕООД", информират още от комисията.

От направения икономически и правен анализ е било установено, че налагането от страна на столичната топлофикация на еднакви цени за всички фирми за дялово разпределение на минималния пакет на услугата премахва ценовата конкуренция и засяга благосъстоянието на потребителите, като води до по-ниско качество и ги лишава от възможността да избират доставчик въз основа на цената.

Според КЗК налагането на необосновани цени води до неравностойно положение на дружествата за дялово разпределение, както и уврежда потребителите на топлинна енергия.

Водещи

Най-четени