КЗП минава на подчинение към Министерство на икономиката 09.04 | 18:35

Членовете на досегашната комисия ще бъдат сменени и вероятно преназначени

От Елица Елефтерова

Комисията за защита на потребителите вече няма да бъде подчинена на Министерски съвет, а ще е към Министерството на икономиката и енергетиката.

Това стана ясно по време на обсъждането на второ четене на промените в Закона за защита на потребителите. Предложението бе внесено от депутата от БСП Румен Гечев и предизвика сериозна дискусия по време на заседанието.

Според приетото предложение членовете на досегашната комисия ще бъдат сменени и вероятно преназначени. На новата агенция ще бъде поставен един изпълнителен директор по предложение на министъра на икономиката и енергетиката.

Вносителят на поправките Румен Гечев обясни, че в новата агенция ще бъде запазен броят на служителите, а единствено изпълнителната власт ще може да ги променя. Той обясни, че целта на промяната не е да се смени сегашното ръководство на КЗП, а да се подобри координацията с държавата при проблемите с потребителите.

Според сегашният председател на КЗП Веселин Златев с промените институционално се подценява съществуването на тази комисия, която е от ранга на ДКЕВР и Комисията за регулиране на съобщенията. Златев заяви, че един изпълнителен директор да не може да решава всички казуси, с които се занимава комисията.

Водещи

Най-четени