Как да стартираме успешен интернет бизнес с 0 стотинки разходи? 10.05 | 16:39

Александър Ненов с няколко много полезни съвети по темата...

От Мартина Панайотова

Бил Гейтс, Стийв Джобс, Марк Цукерберг – какво е общото между тези интернет магнати? "Милионите, които са спечелили", ще кажете без да се замисляте вие. Да, но милионите са само следствие. Това, което свързва тези имена е оригиналното им мислене и непоклатимата вяра в успеха. Замислете се, колко от настоящите мултимилиардери са решили да реализират своите идеи "на шега"?

Цукерберг изобретява Facebook, защото иска да подобри общуването на студентите от университета му от различните потоци; Стийв Возняк и Стийв Джобс пък започват от едно тъмно мазе. Подобно е и положението с Бил Гейтс. Лари Пейдж и Сергей Брин, изобретателите на Google пък решават да програмират търсачката, след като получили задача за домашна работа в колежа.

Всъщност, каква е разликата между тях и всички останали хора? Ами, никаква освен това, че те са имали достатъчно смелост да реализират идеите си, колкото и безумни на пръв поглед да са изглеждали те. Какво тогава пречи да го сторите и вие? Всъщност нищо. Ако прочетете книгата на Александър Ненов "На един клик разстояние" ще се убедите колко малко усилия и средства всъщност се изискват. Малко средства, но много страст и отдаденост.

"Интернет браншът в България в момента е разпределен между няколко големи корпорации. Смисълът на моята книга е да обърна внимание на младите ентусиасти и да им покажа, че това, че са малки, не означава че няма място и за тях. Искам да им обърна внимание, че всеки малък играч би могъл да обърне пазара и да задмине големите, стига да има добра идея и да поработи усилено и с ентусиазъм", разказа ми идеята си Алекс, който вече от 15 години ври и кипи в интернет пространството в България, а през ръцете му са минали проектите на почти всички големи корпорации у нас. Той е убеден, че в мрежата би могъл да успее всеки, а познавайки го, смело мога да кажа, че момчето определено умее да надушва успеха.

Какво е най-важното условие за стартираме успешен бизнес в мрежата? Според Александър това е идеята.

"Най-успешни са проектите, в които влагаш сърце. Обвързан ли си емоционално с идеята, ти ще вложиш много повече труд, време и страст в осъществяването й, съответно ще постигнеш по-добри резултати.

Разбира се, има го и варианта просто да стоиш и да наблюдаваш пазара и в момента, в който забележиш свободна ниша, ти да я уловиш и по този начин да задоволиш една налична потребителска нужда", споделя своето виждане той. Какво следва от тук нататък, разберете от самият него....

Нека предположим, че потребителят вече е избистрил своята идея. Какво финансиране обаче ще му е необходимо, за да я развие? В книгата ти има една глава, наречена "Сайт срещу 0 ст" - възможно ли е това?

Това много зависи от бизнеса, но има вариант, в който наистина би могъл да се направи сайт срещу нула лева инвестиция. Има го и варианта да се създаде сайт срещу минимална инвестиция – 100-200 лв – похват, който препоръчвам горещо. Битува мнението, че изработката на един сайт струва скъпо. Това е мит, който са наложили големите студия и фирми. Ако потърсите техните услуги, те действително могат да ви вземат до 10 000 евро. Истината обаче е, че в интернет има много добре разработени матрици на различни сайтове (Wordpress и т.н.), които биха ви свършили отлична работа. Когато започнете да печелите, то бихте могли да отделите още малко средства за различни добавки към тази готова матрица.

Нужни ли са ни, в такъв случай, програмисти и дизайнери?

Ако сте се спрели на готовите, безплатни матрици, то към тях има и различни дизайни, които по нищо не се различават от специално програмираните. Никой не би познал, че сайтът ви е сглобен за няколко часа в домашни условия. Когато след време започнете да печелите, то би могло да се наеме и екип. На първо време обаче, бихте могли да се справите чудесно и сами.

Тук идва въпросът и за промоцията на сайта. Как най-ефективно би могла да стане тя?

Моят съвет е, на първо време да се използват приятели, познати и роднини, които да ползват приятели, познати и роднини. Така се получава една мащабна мрежа от хора, които споделят линкове в своите профили във Facebook, например. По този начин, в рамките на няколко дена, вие бихте могли да достигнете до хиляди потребители само чрез споделяне на различни линкове.

От друга страна, мрежи като Facebook, Twitter и т.н. дават отлични резултати и не струват пари. Вие бихте могли да направите фен група, страница или профил на вашия сайт, който е напълно безплатен. Платените реклами пък са повече от достъпни, а ефективността – голяма. Не би трябвало да се подценява и трафикът, които влиза от Google, защото 95% от българите търсят стоки и услуги чрез търсачката. Тогава реклама изобщо не би била необходима, защото ако аз търся дадена услуга например, и ако вашият сайт излезе на челна позиция, то аз ще го видя директно. Разбира се, за да стане това, има някои правила, които трябва да се спазват. Те са описани в условията на Google.

Значи, за добрата промоция съществуват две достатъчни условия – присъствие в социална мрежа и добра оптимизация?

Да, точно така. Да не говорим, че Facebook и Google предлагат строго профилирана реклама – например, там вие бихме могли да рекламирате само на жени на възраст от 18 до 35 години и т.н. - възможност, която банерите не биха могли да ви предложат. Винаги е по-добре да покажете реклама на 250 човека, които ще се заинтересуват, отколкото на хиляди, чиито характеристики и интереси са съвсем различни.

Що е то оптимизация?

Това е един много интересен пазар, който се създаде последно време. Най-накратко, това е принципът на който сайтът ти да се покаже на първо място в Google. Това, което ние трябва да направим е да накараме точните потребители, в точното време да влязат при нас.

Доста хора ползват определени трикове за оптимизация, ефективни ли са те?

Триковете, с които Google би могъл да се излъже вече определено не вършат работа. Не си губете времето с вграждане на невидими страници, изписване на ключови думи или всякакви такива приумици – ще изчезнете от търсачката след няколко дена. Това, което ще направи Google до няколко месеца е оценка на качеството и съдържанието на даден сайт, затова трябва да наблегнем именно на тях.

Какво не трябва да правим, когато искаме да стартираме бизнес в интернет?

Не трябва да мислим за пари. Не трябва да мислим за печалба и за мамене на потребителите с цел печалба. Парите не трябва да присъстват като мисия изобщо. На първо място, вашата цел трябва да бъде удоволствието на потребителните. Както е казал собственикът на Мак Донладс "Гледай клиентите да са добре, а парите сами ще дойдат." Фокусирайте се върху потребителските нужди – стремете се хората да са щастливи, да ви се кефят, да се превърнат в общество, което ползва сайта ви и от там нататък, можете да бъдете сигурни, че ще пожънете успех.

Какво е положението на интернет пазара у нас в момента и какви промени ще търпи той, може да научите от интервюто на Алекс Ненов за Econ.bg.

Водещи

Най-четени