Какаовата индустрия се оплака от размириците в Кот д'Ивоар 16.03 | 16:47

Политическата криза в страната възпрепятства производството и износа на какао от най-големия в света производител

От Кристалина Илиева

Водещи организации в добива на какао изразиха нарастващото си притеснение във връзка със случаите на насилие в Кот д'Ивоар.

Африканската страна е най-големия производител на какао в света и е изнесла около 1.2 милиона тона от суровината за направа на шоколад през 2009/2010 фискална година.

Европейската асоциация за какаото (ECA), заедно със сладкарската компания Caobisco и Федерацията на какаовите търговци (FCC) от Великобритания, се обединиха около мнението, че е необходимо спешно решение за вълненията в страната.

Представители на организациите допълниха в съвместно изявление, че дейностите на членовете им – търговците с какао в Кот д'Ивоар, са сериозно възпрепятствани заради размириците, а износът на какао е на практика замразен.

Размириците в Кот д'Ивоар, възникнали след президентските избори в края на миналата година, доведоха страната до дълбока политическа криза. Според данни на ООН, най-малко 400 души са загубили живота си от началото на насилието в страната.

Заради размириците в Кот д'Ивоар в началото на този месец цените на какаото се изстреляха до най-високите си нива за последните 30 години, но след това пазарът бавно започнва да се стабилизира.

Водещи

Най-четени