Каним фирми от Фландрия да инвестират у нас 26.02 | 19:23

Ниските данъци привличат чуждите компании

От Десислава Маданска

Бизнесът от белгийската област Фландрия има интерес към по-широко присъствие в България. Това стана ясно на по време на посешението на вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева, организирана от Търговско-промишлената камара на Фландрия и посолството на България в Брюксел.

Местните фирми изтъкнаха като предимства в страната ни високото ниво на образованост и квалификация, както и данъчните ставки, благоприятстващи бизнеса. Според присъстващите на срещата инвестициите биха се увеличили при още по-висок икономически ръст, политика, насърчаваща заетостта и за задържане на младите и квалифицирани кадри в страната.

Директорът на международното пристанище в Антверпен изрази готовност да съдейства за оптимизиране на дейността на пристанищата в България, за по-ефективно управление съвместно с местните власти, както и за разработване на нормативна рамка и финансово партньорство.

На срещата присъстваха и фирми от строителния бранш и сектора на информационните технологии, които също заявиха потенциален интерес към инвестиции или разширяване на дейността си в България. Почетният консул на България в Източна Фландрия на Аалст Вили Ван Импе предложи създаването на Белгийско-българска камара в Белгия, която да насърчи търговско-икономическото сътрудничество между двете страни.

Договорено бе последващо посещение в България на фирмите от Фландрия, проявяващи интерес към бизнес в България.

Водещи

Най-четени