Караниколов: САЩ се нареждат сред 20-те топ търговски партньори на България 09.04 | 14:30

До 561 млн. долара е достигнал стокообменът ни през миналата година

От iNews.bg

"САЩ устойчиво се нареждат сред 20-те топ търговски партньори на България. През последното десетилетие в нашата двустранна търговия са налице редица положителни тенденции, стокообмен успя бързо да си възвърне нивата отпреди финансовата криза от 2008-2009 г". Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на официалното откриване на конференция под надслов "Explore USA", посветена на възможностите за българските компании да разширяват своя бизнес в САЩ.

В рамките на форума министър Караниколов изтъкна, че през 2018 г. равнището на взаимна търговия е достигнало до 561 млн. щ.д, което значително надхвърля рекордното до този момент ниво от 2012 г. По негови думи за добрия резултат важна роля има и устойчивият ръст, който за миналата година е над 22%.

Икономическият министър подчерта, че американският пазар е сред основните експортни дестинации за реализацията на български изделия от високотехнологичния спектър. "Така например, САЩ са на челните места в географското разпределение на износа ни на хардуерни компоненти, на интегрални схеми и на електрически съпротивления с относителни тегла от порядъка на 10% от общо реализираните продажби на външни пазари, каза Караниколов".

В заключение министър Караниколов увери, че българското правителство и Министерството на икономиката, ще продължат да поставят във фокуса на външноикономическата си политика по-нататъшното разширяване на търговските и инвестиционните отношения със САЩ като наш стратегически партньор.

Водещи

Най-четени