Кирил Цочев: Трябва ни дългосрочна стратегия за енергетиката 05.04 | 15:30

България трябва да започне да участва по-активно и в преговорите за изграждането на газови връзки и коридори в региона

От iNews.bg

Въпреки заявените от много политически сили намерения, България продължава да няма дългосрочна визия за развитие на енергетиката. Това заяви в предаването "Неделя 150” по БНР заместник-председателят на енергийната комисия в парламента и депутат от ПГ на АБВ Кирил Цочев.

Енергийният сектор е в изключително лошо състояние. Това се дължи на липса на прозрачност при вземането на отговорните за управлението му решения, лошото ръководене на държавните предприятия в сектора и липсата на контрол, подчерта депутатът. 

"Лошо е, че всяко правителство, което идва на власт, се вторачва в един голям енергиен проект, а изпуска елемента за енергийната стратегия, която именно дава отговор на въпроса, какъв е енергийния баланс на страната до 2030 година, каква е визията в по-дългосрочен план до 2050 година, какви са генериращите мощности, които излизат извън мощностния баланс на страната, какви нови мощности трябва да влязат, какви са възможностите за използване на български, местни ресурси", коментира Цочев.

Във връзка с обявения отказ от реализация на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус депутатът посочи, че проектът за реактор по американската технология е прекалено скъп и недобре технически издържан. България все още има възможност да стартира реализацията на АЕЦ "Белене", който е по-сигурен, ще спести на страната ни арбитражно дело с обезщетение за 1.2 млрд. евро, а е и с 40 процента по-евтин от съоръжението предлагано от "Уестингхаус" в Козлодуй, заяви депутатът от АБВ.

България трябва да започне да участва по-активно и в преговорите за изграждането на газови връзки и коридори в региона, посочи в заключение Цочев. По думите му в момента има анонс за предстояща след няколко дни среща, на високо международно равнище за бъдещето на "Турски поток в която ще участват Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция, и на която нашата страна вероятно няма да присъства въпреки огромното значение, което имат за страната ни тези преговори.

Водещи

Най-четени